Fitch snizio rejting UniCreditovim podružnicama u Hrvatskoj

Bez autora
Mar 21 2013

Agencija Fitch Ratings snizila je dugoročne i kratkoročne rejtinge Zagrebačke banke, UniCredit Tiriac Banke i ZAO UniCredit Banke, zbog oslabljene sposobnosti krovne talijanske bankovne grupe UniCredit da im pruža potporu. Rejting Zagrebačke banke za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti snižen je s "BBB+" na "BBB", a rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti s "F2" na "F3". Rejting održivosti ostao je nepromijenjen na "bb+", kao i rejting potpore "2". Prognoza je negativna. Iako će UniCredit i dalje pružati snažnu potporu tim bankama s obzirom na stratešku važnost regije srednje i istočne Europe i Rusije za njezino poslovanje, u Fitchu ukazuju na "oslabljenu sposobnost" krovne banke da im pruža potporu. Agencija podsjeća da je nedavno snizila rejting talijanskog UniCredita s "A-" na "BBB+", uz negativnu prognozu, zbog sniženog rejtinga talijanske države. Početkom mjeseca Fitch je snizio kreditni rejting Italije s "A-" na "BBB+" zbog političke neizvjesnosti nakon parlamentarnih izbora.

Fitch snizio rejting UniCreditovim podružnicama u HrvatskojAgencija Fitch Ratings snizila je dugoročne i kratkoročne rejtinge Zagrebačke banke, UniCredit Tiriac Banke i ZAO UniCredit Banke, zbog oslabljene sposobnosti krovne talijanske bankovne grupe UniCredit da im pruža potporu.

Rejting Zagrebačke banke za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti snižen je s 'BBB+' na 'BBB', a rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti s 'F2' na 'F3'. Rejting održivosti ostao je nepromijenjen na 'bb+', kao i rejting potpore '2'. Prognoza je negativna.

Iako će UniCredit i dalje pružati snažnu potporu tim bankama s obzirom na stratešku važnost regije srednje i istočne Europe i Rusije za njezino poslovanje, u Fitchu ukazuju na "oslabljenu sposobnost" krovne banke da im pruža potporu.

Agencija podsjeća da je nedavno snizila rejting talijanskog UniCredita s 'A-' na 'BBB+', uz negativnu prognozu, zbog sniženog rejtinga talijanske države. Početkom mjeseca Fitch je snizio kreditni rejting Italije s 'A-' na 'BBB+' zbog političke neizvjesnosti nakon parlamentarnih izbora.

Fitch je u najnovijem potezu snizio i dugoročni i kratkoročni rejting rumunjskog UniCredit Tiriac Banka (UCTB) za zaduživanje u inozemnoj valuti, te dugoročni i kratkoročni rejting ruskog ZAO UniCredit Banka za zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti.

Rejtinzi poljskih Bank Pekao i Bank Pekao BH ostali su nepromijenjeni jer u agenciji ocjenjuju da je rizik širenja teškoća iz talijanskog UniCredita na te dvije podružnice umjeren.

Rejtinzi ZABA-e, UCTB-a i ZAO UniCredit Banka mogli bi se stabilizirati na važećim razinama ako prognoza za krovnu talijansku grupu UniCredit bude izmijenjena iz negativne u stabilnu, ističe se u priopćenju.

U povodu smanjenja rejtinga, iz Zagrebačke banke danas su objavili da navedena promjena rejtinga nije povezana s fundamentima i financijskim rezultatima banke.

„Zagrebačka banka u okruženju povećanih rizika u gospodarstvu nastavlja sa stabilnim i profitabilnim poslovanjem temeljenim na visokoj adekvatnosti kapitala (23,63 posto), osiguranim izvorima likvidnosti, nastavku generiranja prihoda u poslovanju sa svim segmentima klijenata, adekvatnom upravljanju rizicima i efikasnom upravljanju troškovima. Stoga navedena ocjena neće imati utjecaja na njezino poslovanje niti na odnose s njezinim klijentima“, stoji u bančinoj izjavi.

Još se navodi i da je najnoviji rejting Zagrebačke banke za jednu razinu iznad važećeg rejtinga Republike Hrvatske, koji iznosi BBB-, i ima negativnu prognozu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik